Alçıpan Duvar Yapımı

Alçıpan duvar, odaların ya da ofislerin bölünmesinde kullanılan ekonomik anlamda uygun olduğu için tercih edilen alçıpan sistemine verilen isimdir. Alçıpan duvar yapımı oldukça zordur, malzemesi ucuz ancak işçiliği pahalı bir sistemdir.

 

Doğru Alçıpan Paneli Seçimi

İşin ustası tarafından yapılmaması durumunda tamiri hem maliyetli hem de çok zor olur bu yüzden sistemin doğru bir şekilde gerçekleşmesi gerekir.

Profillerin konumlandırılması kesinlikle lazer sistemi ile yapılmalıdır aynı zamanda profillerin aralıkları duvarın durumuna göre ayarlanmalı ve belirli bir ölçüde olmalıdır.

Şayet profiller eksik ya da hatalı atılırsa alçıpan duvarın hiçbir anlamı kalmaz. Alçıpan duvar yapımı öncesinde uygulanacak alanın yapısına ve kullanım amacına göre doğru alçıpan paneli seçilmelidir.

Ölçülerin profesyonelce alınması gerekir. Yapımı normal duvar yapımı gibi zeminden başlanarak gerçekleşmelidir.

 

İskelet Parçaların Ölçüsü

Zemine denk gelecek olan iskelet parçalarının ölçüsü alınarak alınan ölçüye göre iskelet kesilir. Duvar iskelete göre şekillendiğinden dolayı parçaların ölçüsünün doğru alınması büyük öneme sahiptir.

Zemin iskeletinin duvarın yapılacağı alanda sabitlenmesinin ardında matkap yardımı ile yere hem montaj yapılacak delikler iskelet üzerinde açılır hem de zemin işaretlenir. Bu şekilde zeminin işaretlendiği alanlarda daha sonra iskelet bir yana konarak uygun matkap ucu ile delinir.

Delik açarken kullanılacak dübele göre uç kullanmak da önemlidir. Zemin açılmasının ardından dübeller takılır ve zemin iskelet üzerine oturtularak parça sağlam şekilde sabitlenir. Alçıpan duvar yapımı daha sonra duvar panelinin alt ve üst alana iskeletin takılması ile devam eder.

 

Zemine Ve Tavana Sabitleme

İşlem yapılırken su terazisi yardımı ile tabandan tavana kadar doğru bir şekilde ölçü alınır ve iskeletin yerleşeceği alan işaretlenir. Zeminde uygulandığı gibi tekrar önce iskelet ölçüye göre kesilir ve iskelet üzerinden matkap yardımı ile hem vida yerleri açılır hem de zeminde dübellerin geleceği yerler işaretlenir.

İşlem yine uygun matkap ucu ile duvarın delinmesi şeklinde devam eder. İskelet yerine yerleştirilir, zemine sabitlendikten sonra tavana da sabitlenir. Burada kullanılacak malzemelerin kalitesi oldukça önemlidir çünkü kalitesiz malzeme ve kalitesiz işçilik olması durumunda duvar bir süre sonra sallanmaya başlar.

İskeletin tavana sabitlenmesinin ardından boşta kalan alana su terazisi yardımı ile alınan ölçüye göre iskelet kesilir.

 

Destek Profilleri

Zemine ve tavana sabitlenen iskelet tutturulur ve bu şekilde dış iskelet bitmiş olur. Panelin genişliğine göre belli aralıklarla dış profil arasında destek profilleri atılır.

Destek profilleri diklemesine ve yanlamasına atılır çünkü bu şekilde alçıpan panelin tutturulduğu zemin sağlıklı ve kuvvetli olur. Alçıpan duvar yapımı alçıpan panellerin iskelet üzerine vida yardımıyla sabitlenmesi şeklinde devam eder.

Ses ve ısı yalıtımı kullanılması halinde panellerin ortasına ısıcam yerleştirilir. Alçıpan paneller hassas bir yapıya sahiptir, altı boş bir zeminde üzerine basılması halinde kırılır.

İskelet sabitlenirken kullanılan vidaların çok zor şekilde alçıpana gömmekte fayda vardır. Çünkü boya yapılırken vida yerleri sıkıntı yaratır.

Metal Köşe Profili

Montaj işleminin tamamlanmasının ardından saten perde alçısı ile metal köşe profili yerleştirilmesi gerçekleşir. Metal köşe profili alçıpan duvarın daha iyi görünmesini sağlar, köşelere hazırlanan alçıların sürülmesinden sonra köşe profiller alçı üzerine bastırılarak yapıştırılır.

Duvar yapımı daha sonra iki alçıpan arası, alçıpan birleşim yerleri ve çivilerin üzerinden saten alçı ile düzeltme işlemi şeklinde sürer. Derz bandı ile birleşim yerleri üzerinden bir kez gidilerek alçı kuvvetlendirilir.

Ardından derz bandı üzerinden bir kez daha alçı çekilir ve bu şekilde kuvvetlendirici alçılar çekildikten sonra duvar kurutulmaya bırakılır.

Kuruduktan sonra duvar üzerine iki kat saten alçı sürülür ve zımparalama işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede duvar boyanmaya hazır hale gelir, boyanmasının ardından alçıpan bölme duvarı tamamlanmış olur.

Duvar Bölmesinin Kullanım Alanları

Alçıpan duvar yapımı genellikle iç mekanlarda kullanılır.

  • Ev içlerinde odaları bölmek
  • Salon ile mutfak arasını bölmek
  • İşyerinde ofis bölmeleri
  • Ofis içi bölmeler
  • Merdiven altı kapatmaları
  • Fabrika içi bölmeler
  • Depo tarzı arka planda bulunması gereken bölgelerin bölünmesi işlemlerinde alçıpan duvar kullanılır.

Alçıpan duvar yapımı işin ehli ve alanında profesyonel ustalar tarafından yapılmalıdır. Uygun fiyat kaliteli malzeme kaliteli işçiliği tek bir adresten alınması oldukça önemlidir.